A zenetanulás jótékony hatásai a gyermek fejlődésére

Kedves Szülő!

Horváth Péter vagyok, zenetanár. Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy megértessem Önnel, miért fontos, hogy az Ön gyermeke zenét tanuljon, hangszert konkrétan. Igen, az Ön gyermeke. Nem a szomszédé vagy a rokonságban valaki, hanem az Ön gyermeke. Milyen szemtelen – mondhatná. Milyen alapon mer ez velem így beszélni? – kérdezhetné.

Nos, megvan minden alapom ehhez. Többszörösen is. Az egyik, hogy zenész vagyok. 3 éves korom óta zenét tanultam, és akár azt is mondhatnám, hogy tanulok a mai napig, mert a zene az egyik olyan folyamat, ami mindig tud újat nyújtani az embernek. De van másik alapom is, talán nyomósabb érv az Ön számára. Apa vagyok. Gyermekeim vannak, akik közül a legkisebb is betöltötte a 18. évét, úgyhogy tudom, miről beszélek. Mindegyikük volt zeneiskolás. Volt köztük, aki hegedűt tanult, volt, aki fuvolát. Tudom, hogy mit adott nekik a zenetanulás. Látom a mindennapjaikon. Láttam a tanulmányi eredményeiken. Hogy kitűnők lettek-e ettől? Korántsem. De nem is itt jelentkezett az eredmény. A 23 éves nagyfiam még mindig aktívan zenél, jóllehet nem tanul már „hivatalosan” zeneiskolában. De nyitott lett a világra, a zenére, így hát folytatja.

Kedves Anyuka vagy kedves Apuka! Pontosan ez az, amit a zenei képzés adni tud az Ön gyermekének is. Mert biztos vagyok benne, hogy Ön is – mint bármelyik normális szülő – a LEGJOBBAT szeretné adni a gyermekének. És a legjobbat szeretné kihozni belőle. Hogy aztán később egy boldog embert láthasson, aki örül annak, amit Öntől kapott, sikeres, boldog életet és családot tud teremteni magának, és emberhez méltó életet élhet. Én is ezt szerettem volna, és szeretném a gyermekeimnek. Ehhez viszont – akár elhiszi ezt nekem, akár nem – elengedhetetlen a zene.

Nem véletlen, hogy az ókori Görögországban a hét szabad művészet egyikét a zene alkotta. Az sem véletlen, hogy a komoly tudományos eredményeket elért tudósok jó része játszott valamilyen hangszeren. Az sem véletlen, hogy az európai kultúrában mindig is része volt a „nemesi” képzésnek, a művelt családoknak a zene oktatása, tanulása. Az „úri kisasszonyok” zongorázása, és a többi.

Nem fogok nagyon belemenni a tudományos kutatások részleteibe, pedig lenne miről beszélnünk. Csak éppen akkor itt most oldalakon keresztül ecsetelhetném mindazokat a jótékony hatásokat, amit a hangszertanulás gyakorol a gyermek fejlődésére, mind az agy, mind a kognitív képességek, a fizikai test, a finom-motorikus tevékenység, az agyféltekék kiegyensúlyozottsága, az idegrendszer finomodása, a hallás-látás-érzékelés fejlődése, stb. tekintetében. És akkor még meg sem említettük az érzelmi fejlődést, amit a zene vált ki, alakít ki az azt gyakorló emberben.

Biztos vagyok benne, hogy Ön is szeretné, ha a gyermeke érzelmileg gazdag érzésvilágú, színes egyéniséggé fejlődjön, akinek nem okoz gondot a mozgáskoordináció, a gondolkodása gyors és élénk, a reakcióideje gyors, képes dönteni, képes szeretettel fordulni az őt körülvevő világhoz és emberekhez, képes észrevenni a világban a szépet és jót, és képes érzékenyen reagálni az őt érő ingerekre. Nos, mindez, amit leírtam elérhető a zenetanulás segítségével! Talán az sem utolsó szempont Önnek, hogy a gyermeke milyen módon éli majd meg a kamaszkor problémáit, mert kutatások szerint még ezen a téren is segíthet a hangszer tanulás.

Ne higgyen azoknak, akik azt mondják, hogy ez plusz „teher” a gyermeke vállán, nincs neki erre szüksége, elég neki az iskolai oktatás, sőt! A saját tapasztalatának higgyen. A szakembereknek higgyen. A kutatási eredményeknek higgyen. Ezek ugyanis léteznek. És meggyőzőek. Adjon esélyt gyermekének, és – ezen keresztül – önmagának is. Hogy egy boldogabb, szeretettelibb világban élhessen Ön is és kedves gyermeke is.

Ehhez minden segítséget megadunk Önnek és gyermekének itt a Zeneiskolában, ahol gyermekszerető, kiváló képzettségű, tapasztalt zenepedagógusok képzik a jövő generációit a muzsika szeretetére, és az életre. Várjuk Önt és gyermekét egy baráti ismerkedésre iskolánkban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük